Familien Frøystads båt(b)logg

Familien Frøystads båt(b)logg

Fra Kvitsøy til Espevær

BåtturerOpprettet av Svein 06 juli, 2011 20:00:31

Nyter en herlig sommerkveld på Espevær. Vi kom hit allerede i 12-13 tiden i dag, etter å ha gått fra Kvitsøy omlag kl 9. Vi bunkret litt diesel og kjøpte is i Haugesund. Det ble et kort stopp, men vi hadde ikke planlagt noen bytur denne gangen.

Vi gikk ut fra Kvitsøy i dag tidlig i tykk skodde. Den lå tungt over Boknafjorden, men lettet når vi nærmet oss Karmsundet. Underveis møtte vi fergen fra Skudesneshavn. Det var så og si eneste fartøy vi så før vi kom et godt stykke opp i Karmsundet.

Et inntrykk av skoddehavet utenfor Kvitsøy:

Fergen fra Skudesnes - eneste skipet å se denne morgenen:

Over Boknafjorden var det litt vind og tendenser til hvite topper på bølgene, men ikke noe å skrive hjem om. Vi marsjet på 10-12 opp Karmsundet og etterhvert var det helt havblikk. Denne videoen er tatt opp i ca 11 knops fart i dagens nydelig sommervær like utenfor Kopervik på Karmøy:

Det er alltid trivelig å gå innom Haugesund, men vi gikk direkte videre over Sletta etter å ha bunkret litt diesel. Og det ble en fin og rask tur over til Espevær, som vi kvelden før hadde bestemt oss for å besøke.

Over Sletta gikk det veldig greit. Lite vind og lite sjø på dette tidvis harde havstykket. Fyret på Sletta like før vi passerer Store og Lille Bloksa.

Espevær er et lite og idyllisk lokalsamfunn, som i tidligere tider var et viktig fiskevær. Vi har vært litt rundt på øyen og sett oss omkring i dag. Ifølge wikipedia var Espevær på midten av 1800-tallet fullt av hele 20 000 - 30 000 mennesker når silda kom. Til sammenligning var det i Bergen på denne tiden 26 000 innbyggere. Så øyen har en rik historie. I dag bor det visst ca 100 mennesker på øya og hurtigbåten ankommer overraskende ofte.

Vi fant plass på en privat brygge, da gjestebrygga var full. Her er det også mange fine uthavner på Espevær. Vi ligger bakerstpå denne bryggen ved det gule huset.

Hva bør en se på Espevær:
- UFO-avtrykket
- Kabelfergen
- Gå opp til utsiktspunktet
- Ta en tur rundt på øyen....og sikkert mye mer

Vi tok en skogstur (ca 1 km godt merket sti) og fant UFO-avtrykket. Underlige greier. Husker jo at det var en del UFO-prat på 70-tallet i min barndom og dette merket ble oppdaget i 1975 av noen soppsamlere. Avtrykket kan fortsatt sees, noen som jo er underlig. For å lage avtrykket hevdes det at det må ha vært en tyngde på ca 50 tonn.

Wikipedia sier om denne oppdagelsen: "En oktobernatt ved fullmåne i 1975 ble det flere steder observert en lysende gjenstad som gikk over himmelen mot Espevær på Bømlo. Noe senere ble det oppdaget en stor ringformet forsenkning vest på øya. Omkretsen er ca. 63 meter og jorden var presset ned ca. 7 cm i et 40 cm bredt spor. Enkelte botanikere foreslo at det kunne være en såkalt heksering (soppvekst). Imidlertid, etter at forskere fra Bergen besøkte stedet, deriblant representanter for NUFOC som tok jordprøver, ble denne teorien tilbakevist. Enkelte ufologer mener at dette er det største UFO-avtrykket i verden, selv om de fleste mener at fenomenet har en naturlig forklaring."

Det er en variert og artig tursti på ca 1 km fram til "UFO-stedet". Ta på gode sko!

Kabelferja en en orginal sak som tar deg over sundet til naboøyen fra hovedøyen. Du styrer den selv og den tar 4 passasjerer. Våre jenter var begeistret. Kabelfergen styrer du selv og du kan ta den når du vil, bare du tar hensyn til trafikken gjennom sundet.

Ellers er det vel ikke så mye annet og si enn at vi ligger ilag med en Nimbus 2600 fra Ryfylke og de bruker å komme opp hit hvert år. Det kan jeg forstå! Virker som folk er veldig gjestfrie og imøtekommende her på Espevær.

Sålangt har båt og utstyr fungert etter planen. Dieselforbruket er på ca 10-12 liter pr time. Det er ikke ille for en båt med 180 HK, men vi har kjørt økonomisk. Vi har lagt mye i fartsområdet 8-11 knop.

  • Kommentarer(0)//blogg.froystad.org/#post30